parels
Parels werden en worden gezocht om hun schoonheid, luster, kleur en vorm. Er is een grote verscheidenheid in vorm en kleur. Parels groeien in een schelpdier. Soms in een slak, maar meestal in een twee-kleppig schelpdier dat de kunst verstaat om parelmoer te maken. Parelmoer bestaat uit plaatjes aragoniet (een calcium-carbonaat) die elkaar overlappen: zo ontstaat er een gladde laag waarmee het weekdier zich beschermt. Wanneer een microscopisch klein diertje of een voorwerp in de schelp dringt en irritatie veroorzaakt, vormt de mantel er een beschermende laag van parelmoer om. Het dier probeert zo'n indringer tegen de schaal te drukken en hem in te kapselen tegen de parelmoer van de schaal aan. Op die manier ontstaat een "blisterparel": een parel die op één plaats aan de schelp vastzit.
Soms komt de indringer zelf in de mantel terecht, maar voor parelvorming is het in ieder geval nodig dat de huidcellen van het weekdier zelf (door de veroorzaakte irritatie) in de mantel terecht komen. Deze huidcellen delen zich en vormen een parelzak, waarin parelmoer in dunne laagjes wordt afgezet. De uiterst kleine aragonietplaatjes worden in laagjes afgezet, omgeven door het organisch mantelmateriaal, conchioline. Het hoeft dan nog geen ronde parel te worden; vaak zijn parels wat afgeplat of meer peervormig, soms zijn ze heel onregelmatig van vorm. Naast natuurlijke parels zijn er ook gecultiveerde parels en imitatie parels.
Groei
De parel groeit zéér langzaam. De snelheid van groeien hangt af van de temperatuur van het zeewater en de soort pareloester. De pareloesters werken langzaam maar gestaag door. Ze zetten per dag twee tot zeven laagjes af die elk 0.0005 millimeter dik zijn, ofwel een halve micron. Het resultaat na één jaar is verschillend. In de koude Ago baai in Japan groeit de parel gemiddeld 0,15 millimeter, in het warme Kyushu is de groei het dubbele. In de warme Zuidzee komt zelfs wel een groei tot 3 millimeter per jaar voor .
Oorsprong
Oorspronkelijk werden parels gevist in vele zeeën. In de Perzische Golf, de Stille Oceaan en de Golf van Mexico bijvoorbeeld. Veel leverde dat vissen niet op, bovendien is het gevaarlijk werk. De duiker moet lang onder water blijven om zijn werk te doen want oesters zitten erg vast en zijn moeilijk te openen. De parels die op deze manier gevonden worden zijn een bijzonderheid: het zijn "natuurlijke" parels. Natuurlijke parels zijn zeldzaam, dus kostbaar en meestal klein. De meeste zijn afkomstig uit de Perzische Golf, maar er zijn er ook gevonden in de Rode Zee en rond de Pareleilanden in de Stille Oceaan. Naast natuurlijke parels bestaan er ook gecultiveerde parels, dit zijn parels die gekweekt worden onder streng gecontroleerde omstandigheden. De overgrote meerderheid van de aangeboden parels is tegenwoordig gecultiveerd. De natuurlijke parel kan worden onderscheiden van de "gekweekte" parel bij doorlichting met röntgenstraling. Als een "gekweekte" parel wordt aangeboden moet hierbij duidelijk vermeld worden dat het geen natuurlijke parel betreft. Het is dus van groot belang dat men de verschillen tussen de parels onderling herkent. Dit wordt uitgelegd onder "herkenning van parels."
Kleur
Er zijn vele soorten pareloesters, daarom hebben parels verschillende kleuren. Een zeewater-oester, van het geslacht Pinctada,levert meestal een zachte tint: zilver, wit, rose of een bronsglans. Zwarte parels komen van de soort Pinctada margaritifera, de "blacklipped oyster".
Als een parel grijs of zwart is komt dat omdat het parelmoer een organisch pigment in zich heeft. Het al of niet aanwezig zijn van dit natuurlijke pigment is gebonden aan de oestersoort. Parels met een natuurlijke donkere kleur zijn dan ook zeldzaam - in tegenstelling tot parels die op kunstmatige wijze gekleurd zijn. Andere oestersoorten leveren andere kleuren: de "zeeoor" bijvoorbeeld levert groen en blauw.
Vorm
Natuurlijke parels komen voor in allerlei vormen. De onregelmatige noemt men "barok-parels". Parels gevormd in zoetwater zijn vaak barok. Parels afgeplat aan één kant zijn "boutons", en hele kleine parels heten "zaadparels". Ronde parels en de boutons zijn zeer geschikt voor ringen, broches, spelden en sluitingen. Zaadparels zijn uitermate geschikt voor brede colliers. Het boren en rijgen van zaadparels is evenwel kostbaar.
Kwaliteitsbepaling
De kwaliteit van een parel hangt af van een aantal factoren: Hoe groter een parel des te duurder. De "grootte" van de parel wordt bepaald met de parelmaat of de weegschaal. De gewichtseenheid gebruikt bij het wegen van parels is de "grein"; een grein is 50 mg. Vervolgens is de vorm van belang, hoe ronder hoe beter. Op een afstand lijken veel parels perfect rond. Dichtbij ziet men toch wel kleine verschillen. Ook de "kleur" speelt een belangrijke rol: in verschillende landen kan de voorkeur voor een bepaalde kleur verschillend zijn. In het algemeen geeft men de voorkeur aan de kleur die het dichtst bij de (eigen) huidskleur komt.
De kwaliteit hangt ook af van de 'luster' of het 'oriënt'. Dit is de typische parelglans met een subtiel kleurenspel van de regenboogkleuren. De glans is afhankelijk van de temperatuur van het water waar de parels in gevormd zijn. In koud water zijn de laagjes vaster, dunner en fijnkorreliger. Als een pareloppervlak erg ruw is en vlekjes heeft, kan dit de kwaliteit, en dus de waarde, verlagen.
De zachte en zuiverende energie van parel brengt rust, vrede en verlichting. De zuiverende werking heeft niet alleen betrekking op het lichaam maar ook op de geest en ziel. Het stimuleert eigenschappen als eerlijkheid, integriteit, begrip, inzicht, wijsheid en acceptatie (van jezelf en anderen). Het helpt stress en negatieve emoties zoals boosheid en schuldgevoelens loslaten en brengt emotionele balans. Het zorgt voor een heldere geest, concentratie en focus en helpt mentale ruis en afleidende gedachten verminderen. Parel bevordert spirituele groei en transformatie en zorgt voor begeleiding hierbij doordat het contact helpt maken met gidsen, hogere energieën en kennisbronnen. Fysiek zuivert parel het lichaam en helpt stressgerelateerde klachten tegen gaan.
Chakra
Allemaal